Doktorlar Burada
Bize Ulaşin
Ailemize Katılın
Kayıtlı Üye Girişi
Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)
KONYA,SELÇUKLU
KONYA,SELÇUKLU,AYSUN SARİYE DÜNDAR
SONBAHARDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Sonbahar mevsiminde sıcaklıkların ani düşmesi ile soğuk algınlığı, nezle veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları yaygın bir şekilde görülür. Bağışıklık sistemimiz ne kadar güçlü olursa bu hastalıklara yakalanma riski azalır. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek için; Günlük beslenmede yeterli miktarda protein almak güçlü bağışıklık için ilk şarttır. Özellikle süt, süt ürünleri, yumurta gibi biyolojik değeri yüksek proteinleri tüketmek oldukça önemli olmaktadır. Günlük beslenmede en önemli öğelerden biride sebze ve meyveler, her renk ve çeşidi ile yeterli miktarda tüketilmesi gereken besinlerdir. Günlük beslenme alışkanlıkları ağırlıklı olarak, meyve ve sebzenin mevsime özel çeşitlerinden oluşmalıdır. Sonbahar aylarında daha çok turuncu, yeşil, kırmızı besinler hakimdir. Sonbahar meyleri arasında; üzüm, mandalina, portakal, greyfurt, kuşburnu, muz vb besinler yer alır. Sabah kahvaltılarında en az bir adet meyveye yer verilmelidir. Sonbahar sebzeleri arasında ise; lahana, brokoli, kereviz, havuç, turp vb besinler yer alır. Bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için sebzelerden gün içerisinde 5 porsiyon tüketilmelidir.
Eylül ayının başlamasıyla balıklar tezgahta yerini alamaya başladı. Omega 3 kaynağı olan balık tüketimi arttırılmalıdır. Haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir.
Soğuklarda çay, kahve gibi sıcak içeceklerin tüketimi artar. Fakat çay, kahve suyun yerini tutmaz hatta vücuttan su atılmasına neden olur. Bu yüzden günlük su miktarına mutlaka dikkat edilmeli, 8-10 bardak su tüketilmelidir.
Sıcak içecek olarak 1-2 fincan bitki çayı tüketilebilir. Bitki çayı tercihi olarak C vitamini deposu olan kuşburnu tercih edilebilir.
Sonbahar depresyonu yaşamamak için mutlaka haftada 2 -3 kez fiziksel aktivite yapılmalıdır.